loading

106. Sayı http://euronewsport.com/enerjideki-gucumuzle-teknolojideki-tecrubemizi-birlestirip-sektore-farkli-bir-vizyon-katmayi-hedefliyoruz/

Enerjideki gücümüzle teknolojideki tecrübemizi birleştirip sektöre farklı bir vizyon katmayı hedefliyoruz

Bilgi teknolojileri alanında yaptığı başarılı çalışmaların yanında yenilenebilir enerji alanında yaptığı yatırımlarla yoluna emin adımlarla devam eden Vizyoneks Bilgi Teknolojileri, hem teknoloji hem de enerji üretirken iki sektörü birleştirecek yeni bir alana daha girdi. EPDK’dan lisansını alarak şarj ağı işletmecisi olma hakkını kazandı. Konu ile ilgili görüşlerini almak için biraraya geldiğimiz Vizyoneks Bilgi Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Şahin, gelişmeleri değerlendirdi. 

Türkiye’nin bilgi teknolojilerinde yazılım alanında geldiği noktayı aktarır mısınız?

Vizyoneks bilgi teknolojileri ağırlıklı olarak  sigorta sektörüne hizmet vermektedir. Sigorta sektöründeki yazılım ihtiyacı, bizim gibi sektöre hizmet veren firmalar ya da firmaların kendi ekipleri ile  %90-95 oranında yurt içinde karşılanabilmektedir. Yine bankacılık sektörüne baktığınızda kendi teknolojilerini geliştirebiliyorlar. Fakat alt yapı olarak kendi makinesini, kendi donanımını halen üretebilen bir ülke değiliz. Veritabanı veya verilerin saklanması noktasında dışa bağımlıyız. Bu anlamda geliştirilmiş ileri teknoloji bir ürün hala bulunmamaktadır. Bu noktalarda Türkiye’nin alacağı çok yol var ve ülkemizin bu alanlarda çok yatırım yapması gerekmektedir. Özellikle teknokentlerde hızla büyüyen şirketler oluşmaktadır. Teknoloji alanında yeni şirketler katılmaktadır. Ülkemizdeki bu tür oluşumlar çok güzel. Hükümetin de bu alanlara destekleri var. Fakat bu yatırımların daha fazla olması gerekmektedir.

Vizyoneks Bilgi Teknolojileri olarak sigorta sektörüne sunduğunuz hizmetler nelerdir?

Bizim sigorta sektörüne uçtan uca sunduğumuz hizmetler var. Sigorta sektöründeki tüm operasyonları sağlayabiliyoruz. Bu hizmetlerimiz zaman zaman yenileniyor. Firmalar burada yeni çözümler isterse onu uygun çalışmalar yapıyoruz. Bunun dışında bizim geliştirdiğimiz ürünler oluyor bu ürünleri de aktarıyoruz. Bir sigorta firmasının uçtan uca tüm alt yapısını sağlayacak teknolojik alt yapıya sahibiz. Vizyoneks Bilgi Teknolojileri olarak bizim bu alandaki avantajımız bu hizmetleri sektördeki birçok firmaya sağladığımız için önemli bir bilgi birikimine sahibiz.

Sigorta sektörünün sizin sunduğunuz hizmetlere yaklaşımını aktarır mısınız?

Bugün ekonomik sebeplerden ötürü birçok firma büyük sıkıntılar yaşıyor. Vizyoneks olarak firmalara maliyet avantajı sağlayabiliyoruz. Çünkü Vizyoneks Bilgi Teknolojileri aynı hizmetleri birçok firmaya sunmaktadır. Uzun yıllar sektör tecrübesi olan ve 300 ün üzerinde personelimiz var. Dolayısıyla tecrübe, maliyet avantajıi know-how gibi başlıca sebeplerle müşteri memnuniyeti sağlamış durumdayız.

Enflasyon nedeniyle birçok sektörde fiyat artışları görüyoruz, bu durum sizin sektöre nasıl yansıyor?

Enerji girdi maliyetleri ve kalifiye eleman konusunda sorunlar yaşıyoruz. Bu sektörde çalışan insanların son dönemde yurt dışını tercih etmesi sektörde kaynak sorunu oluşturmaktadır. Bu durum da maliyetlerin artmasına neden olmaktadır. Türkiye’nin önümüzdeki 5 yıl içinde en büyük sorunu insan kaynağı sorunudur. Yetişmiş kalifiye eleman sorunu devam edecektir. Şuanda yurt dışından dolar teklifi edilen bir çalışana benim TL olarak teklif vermem veya o şirketle rekabet etme şansım kalmıyor. Bu sadece Vizyoneks olarak bizim sorunumuz değil, Türkiye’nin sorunudur. Nitelikli eleman sorununa acilen bir çözüm getirilmeli.

Vizyoneks olarak şarj ağı konusunda yatırım yapma kararı aldınız ve EPDK’dan da lisansınızı aldınız. Bu alanda neler yapmak istiyorsunuz?

Vizyoneks olarak biz bir grup şirketiyiz. Bu grup şirketinin altında birçok şirketimiz var. Bir tanesi Vizyoneks Teknoloji’dir ve burada teknoloji üreterek yurt dışına veya yurt içine satmaktayız. Vizyoneks Grup çatısı altında bunun dışında yenilenebilir enerji alanına yatırım yaptık. Şuanda 250 MW  kurulu santrallerimiz var. Hidroelektrik santrallerimiz var, rüzgar ve güneş santrallerimiz var. Vizyoneks Grup olarak enerji sektöründeki yatırımlarımız bizim için alternatif bir iş modeli oldu. Böyle olunca Vizyoneks bir tarafta enerji diğer tarafta da teknoloji üreten bir şirket oldu. Elektrikli araçların şarj ağı ise hem elektrik üretmesi hem de teknoloji üretmesi açısından bize cazip bir alan olarak geldi. Çünkü iki sektörümüzü birleştirerek katma değerli bir ürün üretmeyi hedefliyoruz. Bu anlamda EPDK’ya başvuru yaptık ve lisansımızı aldık. Şuanda Türkiye’nin farklı bölgelerinde keşifler yapıyoruz. Yakında da kurulum hizmetlerini yapacağız.

Şarj istasyonlarını bugün bulunan petrol istasyonlarında mı yapacaksınız, bağımsız yerler mi bulacaksınız?

 Burada değişik iş modelleri var. Bir tane model yok. Birincisi bir yer tespiti yapıyorsunuz. Burası benzin istasyonu ise orada kiralama bedeli yapabilirsiniz, kiralama uygun değilse belirli bir komisyon şeklinde olabilir veya daha farklı bir model olabilir. AVM’lerde olabilir, konut sitelerinde yer alabilirsiniz. Otoparklar olabilir. Şuanda 40’a yakın şirket lisans aldı. Burada oturmuş bir model yok. Model şuanda kendisini arıyor. Deneme yanılma yoluyla sektör kendini bulacaktır. Bu açıdan alınacak çok yol var. EPDK bu konuda çalışıyor, bizlere de destek oluyor. Herkesin çalışmasıyla sektör belirli bir noktaya gelecektir. Türkiye bu alanda Avrupa’nın çok gerisindedir. Kısa zamanda bu işlerinde hızlanacağını düşünüyoruz.

Şarj ağında yazılım uzaktan kontrol şeklinde mi olacak?

Burada bir cihaz var. Cihazı kendimiz üretmiyoruz, üreten firmadan alıyoruz. Bu cihazların üzerine kendi mobil uygulamalarımızı yazmak için çalışmalar yapıyoruz. Bunların yatırımlarını yapıyoruz. Vizyoneks Bilgi Teknolojileri olarak burada kendi katma değerimizi oluşturmak istiyoruz. Şarj ağı sektöründeki diğer firmalara da hizmet verebilecek bir ağı geliştiriyoruz. Birincisi cihazın üzerinde bir dokunmatik ekran olacak, ikincisi mobille cihazı yönetebiliyorsunuz, bir de arka tarafta dediğimiz bir yapı var. Bu yapı da cihazı kontrol etme, bakımlarını yapabilme veya sinyallerini alabilme, 24 saat izleme ve buradaki bilgileri de hem merkeze hem de EPDK’ya aktarma zorunluluğu var. Bu özelliklerden dolayı ortada ciddi bir teknolojik alt yapı gerekmektedir. Bunların dışında da ödeme sistemleri var. Burası da çok önemli. Kredi kartından ücreti nasıl ödeyeceği veya peşin ödeme yapılmak istendiğinde nasıl yapılacağı önemli bir konudur. Dolayısıyla bu alanda kat edilecek yol çok fazladır. Yerli TOGG’un piyasaya girmesiyle birlikte şarj ağında da hareketlilik olacağını düşünüyoruz. Ondan sonraki süreçte de enerji fiyatları, elektrikli araçların piyasada olmasıyla birlikte şarj ağında da ivme olacaktır. Benim tahminim 2025 yılına kadar bir ivme olacaktır, o tarihten sonra sektör oturacaktır.

Vizyoneks olarak ürettiğiniz elektriği şarj istasyonlarında kullanma hakkını EPDK onay verecek mi?

Bu konuda ne kadar elektrik üretirsen o kadar sat diye bir model var. Siz ne kadarlık satış yaparsanız EPDK’da size o kadarlık üretim lisansı daha veriyor. Şuanda 250 MW kurulu gücümüz var ve bu enerjiyi şebekeye veriyoruz. Örneğin biz 100 MW şarj ağı kurarsak ayrıca EPDK’dan 100 MW yenilenebilir santrali kurmak için izin alabiliyoruz.  Bu model ilerleyen dönemlerde de çok fazla değişebilir. Çünkü dünyada enerji fiyatları hızla artıyor, EPDK’da mutlaka olumlu kararlar alacaktır. Bizler de bekliyoruz.

Şarj ağları için üzerine bir panel kurularak kendi elektriğini üretebileceği belirtiliyor, bu enerji yeterli olur mu?

Ben şuanda elektrikli araç kullanıyorum. Bir metrekarelik alanda kuracağınız güneş paneli sadece benim aracımın bir günlük elektriğini ancak karşılar. Bu konuda yatırımcılar yanılıyor. Burada büyük yatırımlar yapmak gerekiyor. Benim aracımın pil kapasitesi veya deposu 94 kw’dir. Bu aracı evdeki 220 volt elektrikle doldurmak isterseniz 3 günde doldurursunuz. Şarj istasyonları da üç tip olacak. Birincisi ev tipi dediğimiz, AC ve DC dediğimiz yüksek kapasiteli şart istasyonlarıdır.  Dolayısıyla siz şuanda en güçlü şarj istasyonuna gittiğinizde aracınızı 2 saatte doldurabileceksiniz. Önümüzdeki yıllarda bu süre daha da düşecektir. Bu konuda teknoloji de giderek gelişiyor. Bunun dışında şarj ağında merak edilen en önemli konulardan biri de kurulumlar lisanslı şirketler üzerinden yapılacaktır. Bireysel olarak evinize, şirketinize veya herhangi bir yere kurulum gerçekleşmeyecek. Bu konuda alt bayiler verilecek. Lisans sahibi şirketler alt bayilere dağıtacak. Örneğin benim iş yerim var buraya kurmak istiyorum diye sizden alt bayilik alacak. Ev kullanım tipi gelişecektir. Özetle Vizyoneks Grup olarak enerjideki gücümüzle, teknolojideki tecrübemizi birleştirip sektöre farklı bir vizyon katmayı hedefliyoruz. Amacımız budur. Yurt dışında bu alanda yapılan çalışmaları inceliyoruz.KASIM2022